Servicii Religioase

Conţinut

Botezuri, cununii, înmormântări

Parohia Sf. Apostoli Petru si Pavel oferă credincioșilor servicii religioase legate de principalele evenimente ale vieții ca Botezul (nașterea), Cununia, Adormirea. 

Tarife:

 • Cununia: 200$;
 • Botezul: contribuție voluntară (sugerat 100$);
 • Sfințirea caselor: 60$;
 • Sfeștania: 40$;
 • Înmormântarea: contribuție voluntară;


Sfeștania și sfințirea caselor se oficiază la cererea credincioșilor. Vă rugăm să luați legătura cu preotul parohiei. Onorariile pentru pomenirile, înmormântările și alte servicii religioase sunt lăsate la discreția familiei.

Pomeniri și parastase

Aveți în familie dintre cei dragi care nu se mai află printre noi? Rânduiala parastasului (pomenirea celor adormiți) se poate oficia la cerere, la sfârșitul fiecărei Sfinte Liturghii, excepție făcând duminica Sfintelor Paști, Rusaliile, Crăciunul și Boboteaza.


Cele necesare Botezului

Aceste informații vă vor ajuta să pregatiți cum se cuvine, conform tradiției, această mare și unică Sfânta Taina.

Cele necesare pentru botez:

 • certificat de naștere sau adeverință de naștere a copilului
 • un prosop și un săpun – se vor da preotului
 • o pânza albă (gen diftina, din care se fac sau se faceau scutecele pentru copii), cu dimensiunile: lungime 1,5 m, lațime 1 m (dimensiuni orientative)
 • o sticluță de ulei (de măsline, de preferință)
 • un alt prosop mare (care va sta pe masa de botez) pentru ștergerea copilului
 • o păturică, tot pentru copil

Cele necesare pentru botez pe care le puteți procura de la Sfânta Biserică:

 • lumânare (trebuie împodobită – sa veniți sa o luați cu 2 saptamâni înainte de data botezului)
 • mărturii (sunt mici cruciulițe cu fundiță care se pun în piept martorilor participanții la ceremonia botezului) - pot fi comandate cu 2 saptamâni înainte de data botezului în funcție de numărul dorit (întrebați preotul)
 • fașă (panglica - lungime de 1 – 1,5 m)
 • vin roșu pentru Sfânta Împartașanie (vă recomandam sa cumparați vin Manischewitz de la SAQ - vin facut numai din boabe – pe care-l folosește preotul la savârșirea Sfintei Liturghii și la împartașirea copiilor și a credincioșilor doritori)
 • un pachețel de tamâie, un pliculeț cu cărbune și 7 lumânari mari - toate acestea vor fi folosite pe parcursul Slujbei Botezului – vor fi procurate de la biserica chiar înainte de a începe Botezul
 • nașii sunt îndemnați să daruiască pruncului o icoana (pot scrie pe spate câteva gânduri și numele lor – din experiență știm că aceasta va fi foarte apreciată de copil când va crește)
Pentru oricare alte lămuriri puteți să sunați pe Preot la telefon 418-575-9611.

Foarte important de știut :

Copilul este adus la biserică cu un rând de haine – chiar daca au mai fost purtate – și dupa botez este îmbracat cu hainuțele noi cumparate special pentru acest eveniment. Această schimbare de haine simbolizeaza că ne-am lepadat de haina cea veche și ne-am îmbrăcat cu Haina cea Noua a lui Hristos. Imediat după botezarea copilului este aprinsă lumânarea de botez pe care o ține nașul, iar copilul este înfașat pentru moment cu pânza alba și într-o paturică sau prosop. Urmează ungerea cu Sfântul și Marele Mir, spălarea și ștergerea cu fașa în locurile unde copilul a fost uns. După ștergerea cu fașa copilul va fi îmbracat în hainele noi fărî a i se acoperi capul, deoarece urmează tunderea părului în chipul Sfintei Cruci. Dupa aceasta, preotul face închinarea copilului în fața Sfântului Altar, primirea acestuia de către nași și Împartașirea cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos.

Important:

Apa folosită la prima baie de după botez, cea de acasă, este bine să fie aruncată lângă un copac sau pe pamânt și nu în canal, deoarece acea apă va spăla și o parte din agheazma de la botez și o parte din Sfântul și Marele Mir.

Pentru nașii copilului :

La 8 zile de la botez, nașii, împreunș cu parinții și copilul vor veni la Sfânta Biserică pentru a se citi copilului rugaciunile speciale și a aduce o parte din lumânarea de botez – cealaltă parte se va pastra de către parinții copilului și se va aprinde la rugăciune, când copilul este bolnav sau în pericol. O mare grijă trebuie purtată copilului de catre nași. Este important ca copilul să fie împartașit în fiecare lună sau cel mai târziu la 40 de zile de la botez. Nădăjduim ca dumneavoastră, ca nași, veți avea grijă să duceți la îndeplinire aceasta îndatorire și veți colabora în acest sens cu parinții copilului. La această lucrare va angajați în momentul în care doriți să deveniți nați. Multe daruri veți primi de la Dumnezeu acceptând aceasta sarcina și vă va fi de mare ajutor în aceasta viață și în cea viitoare. Dumnezeu să vă binecuvânteze !

Pentru mama copilului :

Înainte de a începe slujba Sfântului Botez, mamei i se citește o rugăciune numită Rugaciunea la 40 de zile (necesar : a avea în mâna o lumânarea aprinsă - gasiți la biserică). Aceasta îi da mamei posibilitatea de a intra în Sfânta Biserica cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Desigur că aceasta rugăciune poate fi citita și mai devreme, dacă spre exemplu botezul are loc la mai mult de 40 de zile de la naștere, sau mai târziu, dar este necesar să fie citită. Amintim ca potrivit credinței noastre ortodoxe, mamei, tatălui (care de obicei aici în Canada participă la naștere), familiei, moașei (după posibilitați), trebuie să le fie citite imediat după naștere rugăciunile de dezlegare. Mama trebuie să folosească Apa Sfințită de Curățire timp de 40 de zile după îndemnul preotului.

Important :

Dacă din diverse motive nu au fost făcute aceste rugăciuni de dezlegare la momentul potrivit, este foarte important ca totuși ele să se facă, chiar mai târziu, arătând astfel lui Dumnezeu grija și respectul nostru față de cele rânduite și folositoare sufletului (chiar dacă noi considerăm că este poate prea târziu).
Romanian